DAGBOEK EERSTE NESTJE (N-nestje)

Hoe het begon

Het was reeds een tijde aangekondigd……..

Hoopvol keken we uit naar ons eerste nestje met ons Ines (officieel Ines-Ilonka Egymásra Találtunk) en Jármos Fehér Csavargo. Beide
2 prachthonden: niet alleen fysiek maar ook karakterieel. Beide honden kennen elkaar reeds sinds ze puppies waren en waren reeds sinds hun puppy jaren dik bevriend. Zou deze vriendschap vereeuwigd worden.

DSC01590

2 harten

Jarmos.1

De loopsheid van Ines was niet altijd even precies te bepalen. De hamvraag was dus: “Wanneer zou Ines loops worden?”

Op 6 oktober 2014 moest Ines bij de veearts langs voor haar herhalingsspuit. Tijdens dit bezoek liet ik niet na de loopsheid van Ines met de veearts te bespreken. Omdat Ines in het verleden eerder onregelmatig was, stelde de veearts toch even wat bloed af te nemen om na te gaan in welke fase Ines zich nu bevond: de pro-oestrus, de oestrus, de metoestrus of de anoestrus.

De progesteronwaarde op 6 oktober 2014 was 0,18. Kondigde de loopsheid zich aan?

Terwijl wij hoopvol uitkeken naar de loopsheid van Ines bleek Hamany loops te zijn. En ja hoor, deze loopsheid bleek voor Ines zéér aanstekelijk te werken. Op 8 oktober was het immers zover. Ines was loops.

De loopsheid

Nu duidelijk was dat Ines loops was, braken er spannende tijden aan. De progesteronwaarde is cruciaal bij het bepalen van de dekkingsdatum. Omdat het allemaal nieuw was voor ons wilden we het zekere voor het onzekere nemen en in onderling overleg met de veearts spraken we af om op 11 oktober nogmaals bloed te laten afnemen met een progesteron waarde van  0,44 tot gevolg.

De veearts waarschuwde dat de progesteron waarde zéér snel kon stijgen en dus van zéér nabij diende opgevolgd te worden.

Zo gezegd, zo gedaan. Op de 7de dag van de loopsheid, 14 oktober 2014, werd de progesteron waarde nogmaals bepaald: 1,54.

Nog steeds geen gunstige waarde. Ines moest nog even op haar prince charming te wachten. Op 17 en 18 oktober 2014 stonden de shows te Dortmund op het programma. Bad timing maar het was nu eenmaal zo.

In overleg met de veearts werd op 16 oktober nogmaals bloed afgenomen. De waarde was 3,34 op de 9de dag loopsheid.

Op 17 oktober vertrokken we richting Dortmund. Hoewel Ines het fantastisch deed, bleek ze vooral zéér moe. Dit viel me op tijdens haar gangwerk. Na de show besloten we ons richting hotel te begeven. We installeerden Ines haar vetbed. Ze plofte zich onmiddellijk neer en sliep uren aan één stuk.

De zaterdag bleek Ines uitgerust te zijn. Voor de show wandelden we nog even richting Dortmund-centrum. Ines had er zin in.

Eenmaal op show bleek Ines véél interesse te hebben in de aanwezige mannelijke deelnemers. Toen ze in de ring stond met haar eigen vader nota bene had ik moeite haar te bedwingen. Moeder natuur had beslist. Ines was er blijkbaar klaar voor.

De dekking

Na erering te Dortmund begaven we ons richting Wellerlooi en richting Jármos. Het was reeds avond toen we bij Coby aankwamen. We werden hartelijk onthaald. Ook Jármos stond ons reeds op te wachten. Ondanks dat Ines er reeds een drukke dag had opzitten, liep ze onmiddellijk richting Jármos, haar dikke vriend.

Voor beide dieren was het een eerste keer en net zoals bij mensen liep niet onmiddellijk alles van een leien dakje. Het voorspel verliep vlot maar toen kwam de werkelijke daad. Aanvankelijk was er wat geklungel maar na het geven van wat instructies vonden beide dieren elkaar.

Inmiddels had Coby, de eigenares van Jármos een lekkere Hongaars stoofpotje in de oven staan. Voor we richting huiswaarts vertrokken kregen we nog een lekkere maaltijd aangeboden begeleid door een zéér lekker wijntje. Moe maar voldaan reden we terug richting België.

Omdat we totaal geen idee hadden van de progesteron waarde besliste ik op zondag 19 oktober 2014 nogmaals het progesteron te laten bepalen. Deze waarde zou immers bepalen of we nogmaals richting Jármos zouden rijden.

In België wordt op zondag geen progesteron bepaald. De dichtst bijzijnde veearts die progesteron bepaalt, was te Best.

Op zondagmorgen, omstreeks 10.45 u vertrokken we richting Best. Zo’n ruim 2 uur later kwamen we te Best aan. De veearts prikte opnieuw wat bloed. Een uurtje later was de waarde reeds bepaald: 18,8.

De veearts raadde aan ons onmiddellijk richting Jármos te begeven. Van Best naar Wellerlooi dan maar. Ines die vond het allemaal prima. Ik daarentegen was bloednerveus. Een maal bij Coby aangekomen verzekerde ze me dat ik mij geen zorgen hoefde te maken. Coby had er alle vertrouwen in. Ook Ines en Jármos vonden het super elkaar zo vlug weer terug te zien. Samen verdwenen ze de tuin van Coby in. Tegen de avond lagen Jármos en Ines moe maar voldaan naast elkaar te rusten.

Opnieuw werden wij verwend door Coby. We kregen een lekkere soep met heerlijk brood aangeboden.

’s Avonds reden we opnieuw, moe maar voldaan, richting huiswaarts. Het enige wat we nu nog konden doen was wachten.

De zwangerschap

Op 20 oktober 2014 heeft Ines een ganse dag geslapen. Ik dacht dat ze doodop was na de show en de dekking. Ik was immers ook doodop.

Coby zag de vermoeidheid van Ines als een positief teken.

Ook de dagen volgend op de dekking bleek dat Ines minder actief was.  Ze ging vlug op haar bed liggen en rustte vaak. Ook likte ze vaak aan haar vulva.

Was een zwangerschap in zicht?

Op 30 oktober 2014 verloor Ines wat kleurloos slijm. Ik telefoneerde naar Coby om na te gaan of dit alles normaal was. Coby stelde me gerust. Het verlies van kleurloos slijm bevestigde zelfs haar positief gevoel omtrent een eventuele zwangerschap. Op 1 november verloor Ines een beetje bruin-gelig slijm. Ik maakte me toch wat zorgen. Kon dit verwacht worden? Blijkbaar moest ik me geen zorgen maken, Ines was niet het eerste teefje dat dergelijk verlies had.

Op 4 november nam ik telefonisch contact op met de veearts. Er werd een afspraak gemaakt om een echo uit te voeren op 14 november.

Het waren 10 lange, spannende dagen. Op 13 november keek ik toch nog even zelf bij Ines om na te gaan of ik geen symptomen van een zwangerschap kon zien. Ja hoor, Ines haar heupen waren uitgezet en rond de tepels begonnen de melkklieren te ontwikkelen. Bijna 99 pct zeker was ik van het feit dat Ines zwanger was.

Vrijdagavond, 14 november 2014, lieten we een echo uitvoeren. Met een kloppend hart gingen mijn man, de kinderen en ikzelf de praktijk
van de veearts binnen. Ines was de rust zelf.

De vaststelling van de zwangerschap

De veearts deed het licht uit en deed wat gel op de buik van Ines. Langmoest er niet gezocht worden, daar was het eerste vruchtje reeds te
zien.

De veearts nam rustig haar tijd en ja hoor, uiteindelijk konden reeds
duidelijk vier verschillende vruchtjes worden opgemerkt en dit nog
maar in het eerste deel van de baarmoeder.

Het tweede deel van de baarmoeder kan blijkbaar niet met de echo
bekeken worden door de beharing op de buik van onze dame.

echo Ines 477 echo Ines 476

Hoeveel puppies uiteindelijk door Ines ter wereld gebracht zullen worden, blijft een verrassing voor onder de kerstboom.

De puppies worden immers verwacht rond 21 december 2014.

Het verdere verloop van de zwangerschap

Bij de vaststelling van de zwangerschap, op 14 november 2014, was Ines 26 dagen zwanger. De week die daarop volgde verliep alles zijn gewone gangetje. Wij betrapten er ons op dat we extra bezorgd waren om Ines. Misschien was het toch beter dat ze niet te hard rende of te bruusk speelde met de andere honden. Was haar kussen wel zacht genoeg, had haar buik het niet koud? Kortom, Voor Ines was er gen vuiltje aan de lucht. Wij daarentegen vertroetelden haar alom.

Ines vond dit allemaal niet erg. Integendeel, ze genoot van al de extra aandacht.

Op 21 november 2014, de 4de week van de zwangerschap, was Ines toch wat stiller dan normaal. Ze kwam niet van haar kussen en wou niet naar buiten. Ook haar eten wou ze niet. Rond 10 uur slaagde ik er in om Ines toch even mee naar buiten te nemen. Zéér vlug was duidelijk waarom Ines zich niet zo lekker voelde. Ze had blijkbaar last van ochtendmisselijkheid. Eenmaal de ballast overboord was, ging het al een stuk beter met Ines. Ze was onmiddellijk terug zichzelf.

De ochtendmisselijkheid was maar een eenmalig feit. Toch stelde ik vast dat Ines haar eetlust afnam. Na overleg met Coby, de eigenares van Jármos, en de veearts bleek dat er kon overgestapt worden van gewone korrels naar puppy korrels. Ik bestelde onmiddellijk puppyvoeding bij Autarky, onze vaste leverancier van onze hondenbrokken.

2 dagen na de bestelling werd de puppyvoeding, zoals gewoonlijk, netjes geleverd. Ik mengde een deel van Ines haar gebruikelijke brokken met de puppybrokken en een beetje vlees. En ja hoor, na
5 minuten was Ines haar kom gans leeg. Het had gesmaakt. De eetlust zat er opnieuw in.

Vanaf de 5de week zwangerschap stelden we vast dat de buik van Ines in omvang begon toe te nemen.

Ines zwanger 002

Ook haar eetlust nam enorm toe. Er werd haar al iets meer voeding gegeven. Alles werd keurig opgegeten.

Eenmaal de 6de week van de zwangerschap ingegaan kent de eetlust van Ines geen grenzen meer. Ze krijgt momenteel dubbele porties korrels aangevuld met lekker vlees. Ze geniet met volle teugen van haar feestmaaltijden.

Ook alle aandacht die ze krijgt, slaat ze niet af. Ze laat zich in de watten leggen en zo hoort het ook. Een zwangere dame moet al eens extra verwend worden.

Ines zwanger 006 Ines zwanger 009 Ines zwanger 011

Stilletjes aan bereiden we ons voor op de bevalling.

Bij de aanvang van de 7de week zwangerschap, zondag 7 december, wordt de werpkist geplaatst en wordt alles reeds paraat gelegd met het oog op de bevalling. Stiekem dromen we met ons allen al van een Kuvasz witte kerst.

Eenmaal de werpkist werd geplaatst vroegen we ons af of hoe Ines ging reageren. Ines vond het allemaal super. Ze ging onmiddellijk in de werpkist zitten en beschouwde het als haar nieuwe slaapplaats.

De daarop volgende weken verliep alles super. Ines voelde zich duidelijk goed in haar vel. Wanneer ze door de andere honden werd uitgenodigd om te spelen ging ze daar gretig op in. Al vlug ontdekte ze dat haar buik toch een beetje in de weg zat. Het lopen ging zo vlot niet meer en het spel werd vlug gestaakt.

Vanaf dag 56 van de zwangerschap werd Ines rustiger. Ze bleef meer binnen. Zouden de puppies al op komst zijn? Geen nood….alles was in gereedheid gebracht. Ik scheerde haar buikje zodat de puppies de tepels van de mama goed zouden vinden.

Ines bevalling en pups 003

Mijn man of ik namen vrij van het werk en bleven in de buurt van Ines. Hoe we ook uitkeken naar de komst van de puppies, ze lieten op zich wachten. Zo gingen dan 60, 61 en 62 en nog steeds geen puppies ondanks het feit dat op dag 62 de temperatuur van Ines gedaald was naar 36,6 ° en zij om 19.30 uur haar slijmprop was verloren.

Ines bevalling en pups 009

De geboorte

Dag 63 was het zover. Ines was zéér onrustig. Ze begon te hijgen, te krabben in haar werpkist en wou niet meer eten. Haar temperatuur daalde naar 36,4°.

De puppies kwamen er aan.

We weken niet meer van Ines haar zijde. Omstreeks 13.30 zette ik me naast Ines in de werpkist. Ines werd rustiger. Ze legde haar kop op mijn schoot en begon over gans haar lichaam te rillen. Ik had hier veel over gelezen en begreep dat het lichaam van Ines zich klaar maakte om de pups te baren.  Ik legde een deken over haar en ze viel in slaap.

17 uur 20 december. Ines plaste in huis. Het was zover. Ik maakte alles schoon en nam Ines terug mee naar de werpkist. Mijn zoontje en ikzelf zaten naast haar neer. Ines legde haar kop op de schoot van mijn zoontje en vond rust. 17u20 zagen we de eerste lichte weëen en om 17u25 na 1 krachtige perswee kwam het eerste pupje ter wereld. Ik hielp Ines het vlies breken. Een klein teefje van slechts 280 gram zag het levenslicht. Daarna was het even rustig. Ines verzorgde haar eerste pupje en de kleine meid begon onmiddellijk te zogen.

Om 19u25 was het opnieuw zover. Het tweede pupje werd geboren….opnieuw een flinke meid van 400 gram. Even vreesde ik voor het leven van deze puppie. Ik nam de pup en begon te wrijven terwijl het pupje likte. Ik hoorde onmiddellijk dat er wat vruchtwater in de longen van het pupje zat. We bleven wrijven en Ines bleef likken.  Het pupje zette zijn luchtwegen open en het gevaar was geweken.

Onmiddellijk begon het te drinken.

Ines bevalling en pups 019

Om 20u25 was het opnieuw zover. 1 krachtige perswee was dit keer niet voldoende. Ines jankte. Ik schoot haar te hulp en zag dat de pup half uit de vulva ging. Ik trok hem er uit. De pup werd gelikt door Ines en begon ook onmiddellijk te drinken.

Daarna kwam er niets meer. We maakten ons zorgen. De veearts had namelijk op de echo reeds 4 tot 5 vruchtjes in het eerste deel van de baarmoeder gezien. Waar bleven deze? We belden de veearts alsook Coby op. Geen paniek….Ines nam waarschijnlijk een rustpauze. Dit kon volgens de veearts een halve dag tot een dag duren.

Op 21 december 2014  om 8u30 ’s morgens nog steeds niets. Opnieuw belde ik de veearts op. De veearts kwam langs en voelde aan Ines haar buik. Ook een vaginaal onderzoek werd uitgevoerd. De veearts voelde niets meer. Om alle twijfel uit te sluiten werd nog een foto genomen en toen kwam duidelijkheid….Er waren geen pups meer te bespeuren. Ines was drachtig geweest van 3 pupjes. Zorgeloos keerde ik terug naar huis. De opvoeding van onze pupjes kon beginnen…..

Vanaf de eerste minuut bleek dat Ines een goede, zorgzame moeder was. Maar zoals bij elk nieuwe moeder kon ze hier en daar toch een klein beetje sturing gebruiken. Als nieuwe mama zocht ze uit wat nu het beste werkte voor haar kroost. Soms moesten we haar hierbij halt toe roepen en haar belonen als ze het uitstekend deed. Na een 2-tal dagen was er geen vuiltje meer aan de lucht en leek het of Ines reeds jaar en dag moeder was.

Ook de kleintjes wisten al vlug waar ze die lekkere melk moesten halen. Er was immers keuze genoeg. Er waren 10 tepels en maar 3 pupjes. Keuze genoeg dus voor die kleine meiden om de buikjes te kunnen vullen.

De pupjes groeien dan ook als kolen. Op dag 4 stelden we reeds een mooi pigment vast. De neuzen kleuren helemaal zwart en toen eentje elk aan het drinken was kon ik een hitzwart gehemelte bespeuren. Prachtig hoe die meiden er uit zien.

Ondanks het feit dat ze bij de geboorte niet de hoogste geboortegewichten hadden, slaagden ze erin om op dag 5 dit gewicht te verdubbelen of bijna te verdubbelen. Ze wegen nu respectievelijk 570 gram, 700 gram en 610 gram.

Puppies 24 en 25 december 2014 016 Puppies 24 en 25 december 2014 019 Puppies 24 en 25 december 2014 020 Puppies 24 en 25 december 2014 022

De namen

Ook werden vandaag namen gezocht voor onze 3 meiden. Ze kunnen niet eeuwig door het leven gaan als puppie 1, 2 en 3 of blauw, groen en rood. Eén van de toekomstige eigenaars had al laten weten dat het pupje Nala zou gaan heten. Een schitterende naam vonden wij zelf.

Tijd om nog 2 namen te kiezen dus. Mijn dochter en ik zaten deze namiddag rond de tafel en gingen op zoek. Al vlug hadden we 1 extra naam. Onze dochter noemt Nanis, haar roepnaam is vaak Nieske. Waarom daar niet op verder werken. Op het internet vonden we Nosza. We pasten dit toe op Nieske en kwamen tot Niszé als naam. Beiden vonden we dit leuk klinkend. Omdat mijn dochter deels noodgedwongen de zorg van de puppies op zich neemt nu ik op 22 december 2014 mijn knie brak, zag ik deze naam als een soort van eerbetoon voor het harde werk dat ze levert.

Puppies 24 en 25 december 2014 001

Ze was supertrots. Nog 1 naam te gaan. Opnieuw schuimden we het internet af en na zo’n half uur kwamen we bij Néma terecht. Ook dit vonden we leuk klinken. Het was dus zo goed als beslist. Onze drie voorkeuren zijn Nala, Niszé en Néma.

1 week oud

Vandaag zijn de pupjes 1 week oud. Ze wegen nu 740 gram, 920 gram en 800 gram. Hun gewicht gaat als een pijl de hoogte in. Niet verwonderlijk als je weet dat ze continue eten en voor het overige slapen. Ines vindt het allemaal uitstekend. Ze is een echte moederkloek. Na 1 week moederschap gedraagt ze zich als een volleerde moeder.  Ze heeft rust gevonden en durft de werpkist al te verlaten wanneer de pupjes lekker liggen te slapen.

Pups Dag 6 016 Pups Dag 6 024

Ook de pupjes zijn de rust zelve. De kleine meiden worden al graag verwend. Neem je ze op de arm dan gaan ze zich lekker nestelen en genieten van de aandacht. We genieten met ons hele gezin van onze meiden.

Puppie 1 week oud 001 Puppie 1 week oud 006 Puppie 1 week oud 014 Puppie 1 week oud 008

 De oogjes zijn open!

30 december 2014 was een historische dag voor onze drie meiden. Hun oogjes zijn open! Wat een metamorfose. Geen idee of de pupjes het ook zo leuk vinden nu ze ons allen kunnen zien (LOL). Ze hadden ons misschien toch helemaal anders voorgesteld…..

puppies samengevoegd

Ook overschreden onze 3 dames de kaap van 1 kg en wegen nu respectievelijk 1120, 1340 en 1130 gram. Het gaat zo hard. Ze gaan als een speer vooruit.

De kinderen vinden de puppies schitterend en onderwerpen ze dagelijks aan een knuffelmoment. Mama Ines vindt de aandacht geen probleem hoewel ze graag haar deel van de koek opeist. Krijgt ze die niet dan vraagt ze die gewoon zelf. Ze kruipt dan naast de kinderen in de werpkist en ploft zich naast de kinderen neer. Nee, nee je zal Ines niet negeren hoor!

kinderen in werpkist Ximm met pup kubus

 2 weken oud

Onze kleine A Vízimalom puppies zijn 2 weken oud. Ze zijn schitterend. Ze hebben een mooi gitzwart pigment en een zéér mooie gekrulde vacht. We kunnen uren naar ze kijken. Dagelijks zie je ze bijna veranderen. Ook hun karaktertrekjes komen stilletjes aan naar boven. Pupje blauw is de rust zelve. Ze was de lichtste van het nestje. Nu heeft heeft ze schade ingehaald en weegt ze zelfs meer dan puppie rood. Ze vindt alles goed en mort nooit. Ze eet, slaapt en vindt het zalig om opgepakt te worden. Ze vertoeft enorm graag in het gezelschap van de andere pups maar vindt het ook rustgevend om eens alleen een alleen dutje te doen onder de doodlig randen van de werpkist.

Puppie groen is ‘la reine’ van de puppies. Bij de geboorte was ze reeds de zwaarste van het drietal. Aanvankelijk gooide ze haar gewicht in de strijd om altijd de beste plaatsjes in de melkbar te veroveren. Na
2 weken stellen we vast dat ze nog steeds de leidster van de groep is.  Ze zette als eerste haar eerste stapjes, is een doordrijver en kan duidelijk laten blijken wanneer iets haar niet zint. Dan steekt ze haar klaagzang af. Ook is ze niet zo graag alleen. Ze ligt het liefst in het bijzijn van haar zussen en zoekt vaak direct contact met hen op.

Puppie rood is het ‘mama’s kindje’ van de groep. Ze ligt graag aan de zijde van mama of in de buurt van mama Ines. Ze is vrij rustig maar laat ook weten wanneer het haar niet zint doch eerder kort. Eenmaal ze vaststelt dat ze haar zin toch niet kan doordrijven omdat niemand naar haar luistert bv. geeft ze het vlug op. Ze probeert maar heeft enorm vlug door wanneer het niet zal lukken.

Ook bij de ontworming stelden we deze karaktereigenschappen vast.

De pupjes werden zaterdag immers voor de eerste keer ontwormd. Pupje blauw had geen problemen met de ontworming en slikte de pasta in alsof het niets was.

Pupje groen, daarentegen, vond het weer helemaal niets. Ze liet héél duidelijk merken dat het niet naar haar zin was en probeerde de pasta keer op keer opnieuw uit te spuwen. Maar de aanhouder wint….Ik dus!

Puppie rood vond het niets, probeerde even de paste uit te spuwen maar toen ze door had dat ook ik niet opgaf, slikte ze de pasta zonder morren in.

Of deze karakteromschrijving definitief is, kan nog niet gezegd worden. We volgen het nauwkeurig op en omschrijven het de komende weken verder op onze site…..

puppies 2 weken 013 puppies 2 weken 014 puppies 2 weken 015 puppies 2 weken 030 puppies 2 weken 033 puppies 2 weken 035 puppies 2 weken 038 puppies 2 weken 042

 3 weken oud

De pupjes veranderen bijna dagelijks.

Ze hebben alle 3 de 2 kg. overschreden.

Kraambezoek 9 en 10 januari 007Kraambezoek 9 en 10 januari 052 Kraambezoek 9 en 10 januari 048 Kraambezoek 9 en 10 januari 026 Kraambezoek 9 en 10 januari 042 Kraambezoek 9 en 10 januari 021

Kraambezoek 9 en 10 januari 090

De pupjes horen en zien nu al uitstekend en ook hun geur is goed ontwikkeld. Naderen we de werpkist dan blijken ze ons al te herkennen en komen ze op ons af. Schitterend om te zien.

Ook spelen ze nu al veel met elkaar en het speelgoed dat in de werpkist werd gelegd: een balletje, een rammelaartje en teddyberen.

Ook legde ik trainingsmatten in de werpkist. Tot mijn grote verbazing stel ik vast dat de meiden onmiddellijk de bedoeling hiervan snapten. Ze stapten op de matten af …….en ja hoor onmiddellijk volgde het eerste plasje. Eén van hen heeft soms nog wel eens een ongelukje maar in 95 pct van de gevallen gaat het goed en doen ze hun behoefte op de matten. Schitterend meiden!!!!!!!!

Ze beginnen ook al goed rond te stappen en willen de “wereld” gaan verkennen dus hup…..uit de werpkist vonden de dames. Veiligheidshalve hebben we de in-/uitgang van de werpkist met
1 plankje verhoogd wat niet altijd naar de zin is van onze kleine meiden. En ja hoor, zelfs dat laten ze al goed merken.

Ook kregen onze meisjes voor het eerst vast voer. Puppiekorrels geweekt in water of puppiepaté. We stelden geen enkel probleem vast. De pupjes gingen op de geur af en smulden onmiddellijk van al dat lekkers. Het ging er allemaal vlotjes in.

Pups 3 en 4 weken oud 089

Zondag 11 januari 2015 gingen de pupjes ook voor het eerst naar buiten. Heel even maar. Voor 2 van de meisjes was dat al voldoende. Ze deden netjes een plasje.

Bij alles wat de pupjes doen observeer ik ze aandachtig teneinde hun karakter te kunnen inschatten.

Aanvankelijk was pupje groen ’the leader of the pact’ maar dit status is ze kwijt aan pupje rood. Sinds ze allemaal goed zijn gaan stappen, stellen we vast dat pupje rood geen grenzen kent. Ze was de eerste die uit de werpkist ontsnapte en de keuken verkende. Geen angst, zonder mama ging ze de ganse keuken door. Ook in het nest gedraagt ze zich nu als groepsleider. Zo probeert ze de zusjes onder de knoet te houden. Tijdens het spel stellen we vast dat ze steevast haar zusjes domineert. Ze probeert altijd de overhand te hebben. Ze is blijkbaar van onder mama’s vleugels gekropen en heeft beslist op eigen ‘pootjes’ proberen te staan. Toen de pupjes de eerste keer vast voedsel kregen was ze er als de kippen bij om als eerste te eten. Toen ze een eerste maal buiten gingen was zij diegene die eerst plaste en daarna de tuin wou verkennen. Loopt ze rond dan komt ze op me afgestapt alsof het niets is. Zelfs mijn grote pantoffels schrikken haar niet af. Het voor haar gekozen kleur was blijkbaar toch niet zo toevallig als gedacht. Het is een pittige meisje puppie rood.

Kraambezoek 9 en 10 januari 056

Pupje groen is haar plaats als leider van de groep kwijt maar vindt dit blijkbaar niet erg. Zij laat zich graag opmerken bij de kinderen, vooral het hart van mijn dochter heeft ze gestolen. Als geen ander weet ze je om haar kleine pootje te winden. Ze heeft zo’n schattig kopje dat al wegsmelt als je nog maar haar kijkt. Ze wordt enorm graag geaaid en zit graag in iemand zijn gezelschap.

Ze kan ook lekker gek doen. Soms loopt ze de keuken, blaft ze en begint ze rond te springen. De kinderen vinden dit hilarisch.

Kraambezoek 9 en 10 januari 012 Kraambezoek 9 en 10 januari 015 Kraambezoek 9 en 10 januari 077

Pupje blauw is nog steeds de rustigste van de groep. Hoewel ze ook haar ‘vrouwtje’ staat wanneer er gespeeld wordt. Ze heeft zich niet zo maar gewonnen. Ook nodigt ze graag de andere zussen, mama  of de kinderen uit om te gaan spelen. Lukt dat niet dan zijn de kinderen aan de beurt. Zij richt zich vaak tot onze oudste zoon en voelt haar blijkbaar enorm op haar gemak bij hem. Ook kan ze enorm genieten van haar rust. Je geniet bijna in haar plaats als ze ligt te slapen.

Pupje blauw is ook het enige pupje dat fysiek volledig de papa weerspiegelt. Haar vacht is identiek aan die van de papa. De andere 2 pupjes lijken dan weer qua vacht op de mama.

Kraambezoek 9 en 10 januari 028 Kraambezoek 9 en 10 januari 031

Kraambezoek

Op 9 en 10 januari 2015 kregen we het eerste kraambezoek over de vloer.

Op 9 januari kwamen Coby, de eigenares van pap Jármos, en Willem langs. Ze verrasten ons met een mooi boeket bloemen, 3 leuke teddyberen voor de pupjes van papa Jármos en lekker koekjes voor mama Ines.

cadeau Coby 1

We stelden reeds dat Ines het momenteel niet zo op bezoek begrepen heeft. Vanuit haar redenering is dit perfect normaal. Ze beschermt haar nest en haar kleine meiden. Ten Coby en Willem binnenkwamen verliep alles héél vlot. Ines kent Coby natuurlijk al langer en beschouwt haar dan ook niet als een vreemde. Ook Willem is Ines niet vreemd. Beiden waren voor Ines meer dan welkom.

Coby mocht zelfs in de werpkist gaan zitten en Ines die ging er rustig bijzitten. We zagen dat Ines duidelijk op haar gemak was en genoot van alle aandacht.

Kraambezoek 9 en 10 januari 067 Kraambezoek 9 en 10 januari 066Kraambezoek 9 en 10 januari 070 Kraambezoek 9 en 10 januari 072 Kraambezoek 9 en 10 januari 074

Op 10 januari kwamen An en Koen op bezoek. Ines had An en Koen al 1 keer ontmoet toen ze bij ons langskwamen om kennis te maken met Ines en ons. Maar 1 keer was voor Ines blijkbaar niet genoeg. Ines beschermde haar jongen en vond iedere beweging een reden om te gaan blaffen. Ook koekjes konden niet als verzoeningsoffer dienen. Ines is immers een jonge moeder en dan nog voor de eerste keer (primipare teef). Ik moet toegeven twijfel overmande me toch een beetje. Ik wou absoluut weten of dit perfect normaal gedrag was of misschien toch iets te overbeschermend was. Na overleg met mensen met kennis van zaken kwam 1 conclusie uit de bus. Dit gedrag blijkt perfect normaal te zijn en is het bewijs dat Ines een enorm goede moeder is voor haar kroost. Geen reden tot twijfel of paniek dus. Als jonge primipare teef kan Ines dergelijk gedag vertonen totdat de pups zo’n 5 weken oud zijn. Als beginnende fokker heb ik weer iets bijgeleerd waarvoor dank Dick Koster van de Kuvaszvereniging Nederland!

Tijdens het bezoek van An en Koen lieten we Ines even buiten voor een plasje. Tussentijds konden An en Koen ontspannen genieten van de pupjes.

Kraambezoek 9 en 10 januari 084 Kraambezoek 9 en 10 januari 081

An en Koen brachten een mooi kussen mee en vroegen om dit kussen, indien mogelijk, in de werpkist te leggen zodat het de geur zou krijgen van het nest. Zo’n initiatief stelt ons gerust en is voor ons een teken aan de wand dat An en Koen begaan zijn met het welzijn van hun toekomstige huisgenoot.

Wij legden het kussen niet in maar naast de werpkist zeker nu de pupjes reeds vaak in de keuken rondlopen. Ines ging er onmiddellijk op gaan liggen en de pupjes volgden haar voorbeeld. We laten het kussen mooi liggen want we stellen vast dat Ines en de pupjes het als een vaste stek zijn gaan beschouwen.

Kraambezoek 9 en 10 januari 096 Kraambezoek 9 en 10 januari 098 Kraambezoek 9 en 10 januari 099

4 weken oud

De puppies zijn nu 4 weken oud en doen het super goed.

pups 20 januari 2014 002 pups 20 januari 2014 029 pups 20 januari 2014 032

Naast het vaste voedsel waren er deze week weer héél wat veranderingen voor de kleine dames. Zo ging de werpkist eruit en werd ze vervangen door een ware puppybox met veel leuke speeltjes.

pups 20 januari 2014 011 pups 20 januari 2014 012

Ook gaan de pupjes na ieder dutje nu even buiten om een plasje te doen. Soms zijn ze net te laat maar ze weten al goed welke richting ze uit moeten. Als we ze roepen dan kommen ze kwispelend op ons afgestapt.

Nu de pupjes buiten gaan, maken ze kennis met onze andere dieren. Pupje rood vindt dit zalig en nodigt iedereen in de buurt uit om te spelen. De poes die vindt het maar niks en haast zich snel uit de voeten als de pupjes eraan komen.

pups 20 januari 2014 033

Eenmaal buiten kan voor de pupjes de ontdekkingstocht beginnen. Vooral de schoenen, takken en blaadjes vallen in de smaak.

pups 20 januari 2014 003

pups 20 januari 2014 004 pups 20 januari 2014 005

We stellen vast dat al deze nieuwe prikkels toch wel de nodige energie van onze meiden vergt. Tussen het spelen door is er nog steeds de nood aan het nodige schoonheidsslaapje en het vertroetel moment door mama.

pups 20 januari 2014 008 pups 20 januari 2014 020 pups 20 januari 2014 034 pups 20 januari 2014 038 pups 20 januari 2014 050 pups 20 januari 2014 051 pups 20 januari 2014 052 pups 20 januari 2014 053

5 weken oud

De puppies zijn nu 5 weken oud. Ze blijven groeien als kolen en wegen nu 4,690 kg (blauw), 4,970 kg (groen) en 4,700 kg (rood).

pups 5 weken oud 005 pups 5 weken oud 021 pups 5 weken oud 020 pups 5 weken oud 019

pups 5 weken oud 026

Dagelijks wordt aan hun zindelijkheidstraining gewerkt. Het lukt al vrij aardig en de behoefte wordt al frequent buiten gedaan. Soms hebben ze nog wel eens een ongelukje maar dat is dan eerder mijn fout dan die van de hondjes. As ik bv. ’s avonds naar TV kijk en de tijd uit het oog verlies dan hebben de meisjes hun plasje aan de deur gedaan. Ja ook het baasje maakt nog wel eens een foutje.

De dames gaan al vaak buiten en vinden het zalig om buiten te ravotten. De tuin is één grote ontdekkingstocht voor ze. Ze genieten met volle teugen. We houden ze wel goed in het oog want de Maarkebeek omringt ons huis en puppie rood heeft de weg naar de beek al gevonden. Ondanks het feit dat de trappen het huis van de beek scheiden, houdt niets haar tegen in haar ontdekkingstocht ook de trappen niet.

Pups 5 weken oud 023 Pups 5 weken oud 013 Pups 5 weken oud 027 Pups 5 weken oud 015 Pups 5 weken oud 026 Pups 5 weken oud 024

Ook de transportbox werd geleverd. Eén van de pupjes gaat immers een groot avontuur naar Finland tegemoet en moet dus met het vliegtuig naar haar bestemming reizen. Wennen aan de transportbox is dus de opdracht. Een eerste kennismaking lukte al aardig. Na wat morren door pupje groen velen ze uiteindelijk allen in slaap.

pups 5 weken oud 011

De kennismaking met de kat hebben we ook achter de rug. Onze kat vond de pupjes maar niets. Telkenmale als ze de pupjes in het vizier kreeg sloeg ze op de vlucht. Gisteren trok de kat haar stoute schoenen aan en kwam ze de pupjes een bezoekje brengen. Met succes! De pupjes vonden de kat een zalige nieuwe ontdekking en onderwiepen haar onmiddellijk aan een grondige inspectie.

Pups 5 weken oud 009

Pups 5 weken oud 011 Pups 5 weken oud 010 Pups 5 weken oud 012

Kraambezoek

Op 25 januari 2015 kwam er opnieuw bezoek langs. Dit zijn altijd super leuke momenten. Steven, Ann en hun zoontje Lowie kwamen naar de pupjes kijken. En wat werden we verwend. Niet alleen hadden ze een lekkere mattetaart (een streekspecialiteit) voor ons mee ook brachten ze leuk speelgoed voor de 3 kleine meiden mee: een varken, een floskoord en een leuke bal.

cadeau Steven, An en Lowie 002

De dames keurden het meteen goed en gingen ermee aan de haal.

pups 5 weken oud 043

Het was weer een zéér aangename namiddag en de tijd vloog voorbij. Hun bezoek was een aangename afsluiter van het weekend.

pups 5 weken oud 049 pups 5 weken oud 047 pups 5 weken oud 046

Op 30 januari kwamen Coby en Willem nog eens langs om even naar de pups te kijken. Net zoals wij zijn ze zéér tevreden over de pupjes. Mama Ines vond het allemaal prima en ging onmiddellijk lekker bij Coby neerliggen. De pupjes zelf die vonden het ook allemaal prima want als er bezoek komt weten ze dat weer extra vertroeteld worden door het bezoek.

Ook deze keer hadden Coby en Willem een cadeautje bij voor mama Ines. Lekkere Calendulan emulsie! Ines vindt het heerlijk als haar buik wordt ingewreven. Dit is voor haar een waar verwenmoment.

DSC_1110 DSC_1113 DSC_1115 DSC_1176 DSC_1178 DSC_1181

Op 1 februari kwam de familie Jooren op bezoek. Een héél leuke Nederlandse familie. Het was een zéér aangename kennismaking. Naarmate we aan de praat waren bleek dat onze gezinnen meer gemeen hadden dan de liefde voor de Kuvasz. Het was opnieuw een héél aangename namiddag en de uren vlogen voorbij.

pups 6 en halve week oud 004 pups 6 en halve week oud 007 pups 6 en halve week oud 011

6 weken oud

Onze dames zijn 6 weken oud en wegen al ruim 5 kg. Ze zijn zéér sociaal en gaan meer en meer op ontdekkingstocht.

DSC_1116 DSC_1118 DSC_1122 DSC_1146 DSC_1150

In hun ontdekkingstocht schuwen ze het contact met andere dieren niet. Ook Tante Hamany en Nonkel Jarro werden aan een onderzoek onderworpen. Jarro vond de pups maar niks. Hij liet toe dat ze hem besnuffelden maar meer mocht er van hem niet verwacht worden. Als hij de drie kleine dames zijn richting ziet uitkomen maakt hij zich vlug uit de voeten.

Hamany is héél lief naar mensen toe maar aan andere dieren moet ze toch even wennen ook de pupjes dus. De eerste ontmoeting verliep niet zo vlot. De dag daarop probeerden we opnieuw. Samen met de pups en mama Ines gingen we naar buiten. Hamany gedroeg zich netjes. Ze kwam even snuffelen aan de pups en ging daarna gewoon weer weg. Hamany werd natuurlijk beloond voor haar gedrag en wij werden beloond met een flinke lik.

Het socialisatiemoment werd afgesloten met deze mooie foto van onze 3 volwassen teven: Ines, Hamany en Lana.

Foto's GSM Ann 324

7 weken oud

Onze dames zijn nu 7 weken oud en wegen reeds ruim 6,5 kg. Ze groeien nog steeds als kolen.

Puppies 7 weken 038 Puppies 7 weken 068 Puppies 7 weken 065 Puppies 7 weken 048 Puppies 7 weken 070 Puppies 7 weken 071

Ze gaan enorm graag buiten met de mama dit om te gaan spelen. Eenmaal buiten gaan ze volop op verkenning. Niets houdt hen tegen in hun ontdekkingstocht. We moeten meer dan ooit een oogje in het zeil houden want voor we het weten zitten ze via de moestuin in de voortuin en dat is toch een héél eindje van het huis verwijderd.

Puppies 7 weken 021 Puppies 7 weken 024 Puppies 7 weken 022 Puppies 7 weken 023 Puppies 7 weken 018

We werken nog steeds verder aan de zindelijkheidstraining. We houden de pupjes goed in het oog en van zodra ze wakker zijn gaan ze buiten plassen. Nu en dan is er ons een pupje te slim af en moeten we in huis dweilen. Maar dan is het steeds aan de deur. M.a.w. de pupjes weten wel degelijk welke richting ze uit moeten.

Ook werd 1 van de pupjes door mijn man reeds naar school meegenomen. Daar genoot ze volop van de aandacht. De kinderen waren er helemaal weg van. Eenmaal terug in de auto dook onze meid moe maar voldaan in de armen van onze oudste zoon.

Er wordt hard aan de socialisatie van de pupjes gewerkt. Volgende week staat de kennismaking met de paarden en de andere dieren (zijnde schapen, geit, varken, kip, …) op het programma.

 8 weken oud

Onze dames zijn 8 weken en klaar om het nest te verlaten. Alvorens ze daar aan toe zijn was het tijd om hen nog even te bewonderen. Zo kwamen Han en Marjory, de fokkers van Ines, op bezoek.

En ook zij hadden leuke dingen bij. Mooie speeltje voor de pups en lekkere wijn voor de baasjes. Hmmmm!

pups 8 weken bezoek Han 025

De pupjes gingen onmiddellijk met het speelgoed aan de haal. Het zijn net kleine kinderen hé. Nieuw speelgoed is altijd super plezant….voor even toch! Ook Ines deed lustig mee.

pups 8 weken bezoek Han 034 pups 8 weken bezoek Han 041 pups 8 weken bezoek Han 026 pups 8 weken bezoek Han 029 pups 8 weken bezoek Han 030 pups 8 weken bezoek Han 032 pups 8 weken bezoek Han 033

 

Han en Marjory kwamen natuurlijk puppen kijken dus de pupjes moesten de speeltijd even staken en zich van hun beste kant laten zien.

pups 8 weken bezoek Han 017 pups 8 weken bezoek Han 021 pups 8 weken bezoek Han 023

De meisjes vonden al die extra aandacht weer heerlijk en genoten met volle teugen. Ook Ines was superblij Han en Marjory terug te zien. Ze sprong bijna letterlijk in hun armen.

Ook Coby en Willen kwamen nog een laatste keer langs alvorens de de pupjes definitief naar hun nieuwe thuis toe gaan. Weer werden we verwend. Coby had zelfgebakken taart mee en een cadeautje voor de meisjes: een nagelknippertje.

DSC_1210

 

Mama Ines en de meiden vonden het weer heerlijk met al die visite in huis. Ze waren werkelijk aan het genieten van al die aandacht. Gelukkig beseffen ze niet dat het voor een laatste keer allen samen was.

Nu de meiden het hun nieuwe thuis tegemoet gaan werd er nog hard aan hun verdere socialisatie gewerkt. Zo maakten de pupjes zaterdag kennis met de paarden, de geit,  de schaapjes, de kip en het varken.

Super plezant vonden ze al die nieuwe dieren. Nala (pupje blauw) probeerde de schapen uit te dagen voor een spelletje maar echter zonder resultaat.

Ook de kinderen hadden gevraagd de 3 pupjes nog even mee te brengen naar de klas voor de vakantie definitief inging.

Zo gezegd, zo gedaan. Samen met mijn echtgenoot maakten de pupjes eventjes de school van de kinderen onveilig. De kinderen waren dolenthousiast. Leuke start van de vakantie!

DSC_1240 DSC_1249 DSC_1234 Lana 8 weken

Nu wordt alles in gereedheid gebracht om de pupjes klaar te stomen voor hun nieuwe eigenaar. Puppypakketjes worden klaargemaakt, infobrochures en een laatste bezoek aan de dierenarts. Ik word nu al weemoedig als ik er aan denk. Gelukkig blijft Niszàly bij ons en kunnen we volop van haar en onze andere honden gaan genieten. Er is weer werk aan de winkel want een pup opvoeden vraagt nu eenmaal tonnen energie, engelen geduld en veel tijd.

Het nest verlaten

Op 17 februari 2015 was het zover. Nema verliet het nest.

Tegen de middag kwam An, het nieuwe baasje, Nema halen. Onze kinderen werden door An en Koen verwend met een leuke snoeptaart.

Natuurlijk konden we Nema niet laten vertrekken zonder een leuk puppypakket. In dit puppypakket zaten, Autarkykorrels, kauwstaafjes, speeltjes, poepzakjes, een eten- en drinkbak met standaard, Rodi worst, Pedigree paté en een leuke verrassing.

Pups 8 weken en puppypakket 021 Pups 8 weken en puppypakket 025

Ook maakte ik een infobrochure op waarin het levensverloop van de puppy van de geboorte tot nu werd omschreven alsook enkele tips aan An en Koen werden meegegeven.

Pups 8 weken en puppypakket 029 Pups 8 weken en puppypakket 030

We namen uitgebreid afscheid van Nema en ondanks het feit dat we wisten dat An en Koen zéér goed voor Nema gingen zorgen, vloeiden onze tranen rijkelijk. Je kleine meid uit handen geven is niet zo evident.

De volgende ochtend kam echter al het eerste nieuws. Nema had goed geslapen en had geen piep in de bench gegeven. Ook bleef de bench netjes gedurende de nacht. Ze werd als een droompupje omschreven. Nema had een goede stat genomen. Oef!!!!!

De volgende dag vertrok Nala naar Finland.

Door de wijziging van de reglementering ivm import en export van pupjes kon Nala normaal niet meer in Finland geïmporteerd worden onder de leeftijd van 15 weken. De nieuwe eigenares en ikzelf hadden echter uitgebreid ons licht opgestoken bij het Finse ministerie van Landbouw. Uit deze info bleek echter dat Finland één van de landen was die de uitzondering maakte. Nala kon dus naar Finland vertrekken mits het voorafgaand invullen van de noodzakelijke verklaringen en een voorafgaand medisch onderzoek. Zo gezegd, zo gedaan. Alle papieren werden ingevuld en de veearts deed het noodzakelijke. Nala kon vertrekken.

Op woensdagmorgen brachten we Heini, de nieuwe eigenares van Nala, naar de luchthaven.

Foto's pup 8 weken vertrek Nala 258

Toen ze Nala kwamen halen om in het vliegtuig in te laden, werden opnieuw de nodige zakdoeken volgesnotterd. Daar stonden we dan Heini en ik, beiden met rode ogen. Eenmaal Nala uit het zicht was verdwenen zijn we nog met zijn allen een kopje koffie gaan drinken. We maakten uitgebreid plannen over hoe we de toekomst met ons pupje zagen en spraken reeds af om, als alles meezit, samen deel te nemen aan het Europees kampioenschap 2016 te Brussel. We kijken er naar uit.

Ook Heini liet niet na onmiddellijk te berichten eenmaal ze in Finland was geland en Nala veilig en wel opnieuw in haar armen kon sluiten. Wat een opluchting. Ik had ieder uur van de vlucht in gedachten meebeleefd. Te lezen dat alles goed was verlopen, liet een last van mijn schouders vallen.

Inmiddels kregen we ook nieuws dat Nala het schitterend doet in het koude Finland. Ze geniet volop van de sneeuw en werd onmiddellijk door haar nieuwe vrienden aanvaard.

.

Ik ben super trots op mijn kleine meiden.

Inmiddels zijn we zelf begonnen aan de opvoeding van onze kleine meid: Niszàly A Vízimalom of pupje rood.

Pups 8 weken en puppypakket 049

Haar avonturen kan je verder opvolgen onder de rubriek ‘onze honden’ en misschien zelfs binnenkort bij ‘showresultaten’. Wordt vervolgd……..